A HITELES ÖLTÖZET FONTOSSÁGA A SZÍNPADON

Viselet ismereti szakmai összejövetel.

 A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság 2022-es évi pályázatán (Értesítés száma:128-90-4/2022-05) melynek célja  a két alkalomra tervezett viselet ismereti szakmai összejövetel megszervezése) a VMF kérelme  pozitív elbírálásban részesült és 60 000,00  din (hatvanezerdinár) összegű támogatásban részesült.

A helyszín mindkét esetben, szervezetünk a VMF székháza (Szabadka, Dózsa György u. 17.) volt.
Képzésünk első időpontja 2022. június 25. volt 09.30-17,30 között, – egyórás ebédszünettel, a második pedig 2022. aug. 06-án került megszervezésre, azonos helyszínnel és időtartammal. 

Az előrelátott program egészében megvalósult, melynek Vajdaság 9 helységéből, 24 résztvevője volt.

A megítélt támogatási összeggel a tervezett előadók (6 fő)  honoráriumát, az utazási költséget, a csoportos étkeztetés részbeni költségét fedtük le. A támogatás legfontosabb eredménye a pályázati kérelemben jelölt feladat teljesítése, vagy is, az érdeklődők számára biztosított volt a három hagyományőrző közösség (Doroszló, Gombos, Kupuszina) hagyományos öltözetének bemutatása, az öltözettel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók ismertetése a színpadi öltözet  (rekonstrukció) elkészítéséhez. Nyilvánvaló, hogy ez az információ szerzés, csupán ízelítő lehet az igényes és alapos munkához… Az előadások, prezentációk, film bemutatók mellett a közösségek hiteles, eredeti öltözeti elemeinek és díszítésük bemutatása, nagyított archív fotók elemzése is programunk része volt. Ezen kívül, a népviseletre (általános tudnivalók), elkészítésük tervezési menete mellett, összehasonlításként a mai öltözet, ill. divattervezés  alapszempontjairól is hallhattak a résztvevők. Az ajánlott, bőséges szakirodalom,  a VMF szakmai könyvtára anyagának megismerése is rendelkezésre állt.

A rendezvény idején meghirdettük a VMF által tervezett viseletismereti tanfolyam megszervezését is.

Előadók voltak:

Gyurkovics Réka divattervező

Kokotović Rita, a doroszlói tájház viseletanyagának gondozója

Nagy István, néptánc oktató, viselet kutató

Pásti Ilonka, a gombosi díszítmények  mintaírója

Raj Rozália, népi gyermekjáték és népi hímzés szakoktató, viseletkutató

Ruppa Emil, viselet kutató/gombosi viselet gyűjtemény tulajdonos

dr. Silling Léda, okleveles néprajzkutató

Filmbemutatók:

  • Raj Rozália/Nagy István. „Ahogy illik”… Ízelítő Doroszló  népi öltözetéből (létrejöttét támogatta: Magyar Művelődési Akadémia, Budapest, 2018.)
  • Borbély Jolán néprajzkutató előadása (elhangzott a VMF által 2000-ben szervezett viseletismereti szakmai összejövetelen)
  • Nada Sudarević népviselet készítő műhelyének bemutatása
  • Kupuszinai lakodalom video részlet (1989.)

A program megvalósítása támogatójának kilétét ismertettük és feliratokat olvashattak a jelen lévők az előadó terekben, továbbá hírt adtunk honlapunkon a Támogató, Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárságmegjelölésével.

Szervező: Raj Rozália

A támogatást ezennel is tisztelettel megköszönjük!

#csoorisandoralap