Manifestacije

 Organizujemo

1. Kurs starih zanata

Mađarski folklorni centar u Vojvodini se od 1996. godine permanentno bavi obrazovanjem odraslih u oblasti narodnog veza, tkanja i grnčarstva u obliku osnovnog (I godina) i naprednog (II godina) kursa sa deset susreta u toku godine, jednom mesečno. Ceo kurs se bazira na etnologiji uz teorijska predavanja i praktičan rad. Sastavni deo programa predstavlja i terenski rad učenika u okviru kojeg se prikuplja etnografski materijal. Za položeni završni ispit učesnici kursa dobijaju Diplomu.

2. Kamp starih zanata

Ovo je prilika za početnike u struci da rade zajedno sa iskusnim majstorima pojedinih zanata, primenjujući karakteristike (ukras, formu, boju, tehniku) pojedine regije, vremenskog perioda i centra na današnjim upotrebnim predmetima. Ujedno edukacijom šire javnosti i njenim uključivanjem u rad želimo da zainteresujemo što više ljudi za stare zanate.

3. Radionice

Vikend edukacija za one, koji su završili jedan od kurseva starih zanata u organizaciji Mađarskog folklornog centra u Vojvodini, kao i za druge zainteresovane. Radionice se organizuju 3-4 puta godišnje.

4. Izložbu konkursa ručnog veza “Polák Margit”

Pored stručnog obrazovanja, jedna od glavnih aktivnosti folklornog centra je da obezbedi predstavljanje odnosno vrednovanje radova naših bivših učenika, članova centra kao i svih zainteresovanih od strane stručnog žirija. Od proleća 1997. godine Mađarski folklorni centar u Vojvodini svake druge godine organizuje ovu manifestaciju regionalnog tipa u znak sećanja na Margitu Polak, vezilju iz Doroslova.

5. Izložbu konkursa ručnog tkanja “Lánchenger/Osnovino vratilo”

Pronalaženje, obrada i očuvanje bogatstva specifične tehnike tradicionalnog, narodnog ručnog tkanja u seoskoj kulturi (kućnih tekstila i odevnih predmeta) Mađara prvenstveno našeg regiona, kao i Karpatskog basena uz obezbeđivanje mogućnosti predstavljanja i stručnog vrednovanja na našoj teritoriji za one koji se bave ručnim tkanjem – manifestacija koja se odvija svake druge godine (u godinama između izložbe konkursa ručnog veza).

6. Stručnu konfrerenciju – prošlost, sadašnjost i budućnost zavičajnih kuća u Vojvodini

Jednodnevni događaj sa predavanjima i razmenom iskustava domaćih stručnih predavača kao i stručnjaka organizacija (Državni savez zavičajnih kuća “Országos Tájház Szövetség”) i institucija (Etnografski muzej u Sentandreji, Seoski muzej Šošto, itd.) iz Mađarske na osnovu kojih zainteresovani mogu unaprediti svoje znanje iz ove oblasti.

7. Festival folklora “Néptáncosok Országos Bemutató Színpada”

Festival koji organizujemo u saradnji sa Folklornim savezom “Martin György” (iz Budimpešte) i Centrom narodne umetnosti i opšteg obrazovanja Mađara u Vojvodini (Novi Sad). Cilj manifestacije je, da omogući stručnu evaluaciju i jedinstven sistem upoređivanja po istim kriterijumima za folklorne ansamble koji žele da se rangiraju na osnovu prikazanih programa.

8. Vojvođanski sajam folklora

Susret zaljubljenika izvorne narodne muzike, folklora, pesme, rukotvorina i starih zanata.  Godišnje raspisujemo konkurs za suorganizatora događaja.

9. Festival mađarskih kamernih folklornih sastava “Siladri”

Ovaj događaj organizujemo za sastave sa maksimalno osam članova. Naš stalni partner u organizaciji je Kud „Petőfi Sándor“ iz Pančeva.

10. Zanatske radionice za decu (učenike nižih razreda osnovne škole)

11. Izložbe

12. Studijske izlete

Top